SOTKAMO-SEURA RY:n HISTORIASTA
–  Suomen Kotiseutuliiton jäsen.

Sotkamo-Seura ry on perustettu vuonna 1947 johtajaopettaja Juho Akseli Tervon aloitteesta. Hän oli kerännyt vanhaa esineistöä 1920-luvulta oppilaidensa kanssa. Hän säilytti esineitä töhuoneessaan lasiovisissa kirjakaapeissa. Tervo lahjoitti esineistön Sotkamo-Seura ry:lle velvoittaen jatkamaan keräystyötä.

J.A.Tervo
J.A. Tervo

Sotkamon manttaalikunta on lahjoittanut silloin tyhjänä olleet kruunun- ja pitäjänmakasiinit ja jakokunnan yhteisen maan museoalueeksi seuran käyttöön. Kirkonpuoleinen kruununmakasiini on vuodesta 1951 alkaen toiminut näyttelytilana. Pitäjän lainajyvästörakennus eli pitäjänmakasiini on yksi maamme harvoista makasiineista, jotka ovat säilyneet koskemattomina. Rakennus on sähköistetty kesällä 2018. Alakerta toimii näyttelytilana ja siellä on pieni, lapsille tarkoitettu, työpaja. Vintti toimii museon varastona.

museo-pieni

Sotkamo-Seuran aloitteesta Sotkamon kunta on hankkinut omistukseensa 1860-luvun nälkävuosina rakennetun Tervajärven päärakennuksen sekä kaksi 1700-luvulla rakennettua aittaa ja luhdin. Tila on ollut saman Heikkisen suvun omistuksessa jo 1600-luvulta lähtien. Talomuseo on avattu vuonna 1984.

Tervajärven talomuseo, osoite Tervajärventie 16, sijaitsee Sumsalla noin 25 kilometrin päässä Sotkamon kirkonkylästä. Talomuseo on sisustettu siten, että se kuvaa taloa 1950-luvun alkaessa.

Sotkamo-Seura ry:llä on ollut aktiivinen rooli Sotkamon kunnan ja seurakunnan lisäksi pitäjän historiakirjan Sotkamon historia julkaisemisessa vuonna 1997.

 Kirjaa myytävänä kunnanviraston infossa 15 €/kpl.

historia

Sotkamon kunnan kirjastossa on laaja kotiseutukokoelma, jossa on muun muassa Sotkamoa koskevia lehtileikkeitä ja julkaisuja.
Kunnan arkistossa on Sotkamon kotiseutuarkisto, josta löytyy esimerkiksi järjestöjen vanhoja asiakirjoja.

KATSO YLE:n ARKISTOSTA VIDEO ’Vuokatin hiihtokeskus kutsui jo 30-luvulla’ klikkaamalla TÄSTÄ.